Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος

20 Νοεμβρίου, 2023 13:16

H 15η Νοεμβρίου διεθνώς έχει αφιερωθεί στο ομφαλικό αίμα.

Το ομφαλολικό αίμα αποτελεί την ασφαλέστερη, αποτελεσματικότερη και πληρέστερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων. Περιέχει βλαστοκύτταρα από κάθε όργανο του ανθρώπινου σώματος, τα οποία μπορούν να προσφέρουν θεραπείες ζωής σε αυτούς που τα φυλάσσουν. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ομφαλικού Αίματος και θεωρώντας ότι η κοινωνία της Σύρου είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα προσφοράς και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με το ΓΝ Σύρου ανέλαβε την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη σημαντική αυτή δράση.

Η μεταμόσχευση ομφαλικού αίματος πλεονεκτεί έναντι των άλλων μεταμοσχεύσεων γιατί μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και εάν υπάρχει μικρού βαθμού συμβατότητα με τον δότη (65-70%) και ο χρόνος εύρεσης μοσχεύματος ΟΠΑ είναι επίσης μικρός (10-20 ημέρες). Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα βρίσκονται στον μυελό των οστών και στο περιφερικό αίμα και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των πολλών σοβαρών νοσημάτων (λευχαιμίες, αυτοάνοσα νοσήματα, μεταβολικά νοσήματα). Για την επίτοκο δότρια η διαδικασία λήψης ομφαλοπλακουντιακού αίματος αποτελεί μια ανώδυνη, γρήγορη και ακίνδυνη διαδικασία, καθώς το αίμα λαμβάνεται μετά τον τοκετό από τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο και τα οποία εάν δεν αξιοποιηθούν σε μια μεταμόσχευση θα πεταχθούν ως άχρηστα.

Οι εγκυμονούσες μπορούν να λάβουν ενημέρωση για τη διαδικασία από το site της τράπεζας ομφαλοπλακουντιακού αίματος (https://hcbb.bioacademy.gr/) και από το Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Γραφείο Επικοινωνίας
Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ετικέτες: