Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

1-7 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

To 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου και ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996.

Το φετινό σύνθημα είναι "Ενδυνάμωση των γονέων: Ενεργοποίηση του θηλασμού" και η  Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) αναφέρει ότι τα παγκόσμια πρότυπα που συμπεριλαμβάνουν και προάγουν αξιοπρεπή εργασία, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση για όλους, είναι ουσιώδη. Η αξιοπρεπής εργασία πρέπει να περιλαμβάνει γονική κοινωνική προστασία που υπερασπίζει, προάγει και στηρίζει τον θηλασμό.

Η ενδυνάμωση είναι μία διαδικασία, η οποία απαιτεί αντικειμενική πληροφόρηση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και υποστήριξη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον, όπου οι μητέρες θα μπορούν να θηλάζουν με τον καλύτερο τρόπο. Ο θηλασμός ανήκει στην αρμοδιότητα της μητέρας και όταν ο πατέρας, ο σύντροφος, η οικογένεια, το εργασιακό περιβάλλον και η κοινότητα την υποστηρίζουν, τότε σίγουρα ο θηλασμός βελτιώνεται.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιστροφή της μητέρας στην εργασία μετά τον τοκετό είναι ένας από τους κύριους λόγους για την πρόωρη διακοπή του θηλασμού. Οι θηλάζουσες μητέρες αντιμετωπίζουν πρόσθετα εμπόδια, όπως η διαβίωση μακριά από την εργασία, τα μεγάλα ωράρια εργασίας χωρίς διαλείμματα και τα επικίνδυνα περιβάλλοντα εργασίας.

Χρέος όλων μας είναι η συμβολή της οικοδόμησης ενός φιλικού, για τον θηλασμό, περιβάλλοντος στους χώρους εργασίας, στους δημόσιους χώρους και στην κοινότητα. Πρέπει να υπάρξει ενθάρρυνση εφαρμογής πολιτικής για τον θηλασμό εντός εργασιακού χώρου ώστε το θηλάζον προσωπικό να συνεχίσει τον θηλασμό μετά την επιστροφή στην εργασία.Η κατανόηση και η αναγνώριση από όλους μας προς το θηλασμό είναι υψίστης σημασίας για τη συνεχή προώθηση και υποστήριξη του.

Ο μητρικός θηλασμός είναι η ιδανική επιλογή τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος, αφού παρέχει πολλαπλά οφέλη μεταξύ των οποίων και προστασία τόσο από λοιμώξεις όσο και από μελλοντικά προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία,  τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος του μαστού και άλλα. Ωφελεί την ανάπτυξη και την εξέλιξη των παιδιών και προωθεί τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ αυτών και των μητέρων τους.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατροφή του Βρέφους και του Μικρού Παιδιού (2003) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) που είναι σε ισχύ, τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά από την πρώτη ώρα της γέννησης τους και για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Μετά την περίοδο αυτή, και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες διατροφικές τους ανάγκες, τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν ασφαλή και επαρκή συμπληρωματική στερεά τροφή, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τον μητρικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια της ζωής ή και περισσότερο, όσο θελήσουν η μητέρα και το παιδί.

Ο θηλασμός του βρέφους και του μικρού παιδιού δε σταματά ποτέ να είναι ευεργετικός. Ο ρόλος της μητέρας είναι να καθοδηγεί με ενσυναίσθηση το παιδί της προς την ανεξαρτησία, σεβόμενη τις ανάγκες του. Ο οικογενειακός και κοινωνικός περίγυρος έχει χρέος να στηρίζει τη δυάδα μητέρας-παιδιού, μακριά από προκαταλήψεις και παρωχημένα στερεότυπα.

Attachments:
Download this file (deltio.pdf)deltio.pdf[ ]754 kB
Go to top