Πρόγραμμα "Teaching Basic Digital Competences for Seniors"

basic1

Με την παρουσία εκπροσώπων πέντε χωρών, πραγματοποιήθηκε, στους χώρους του ΚΑΠΗ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, τεχνική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Teaching Basic Digital Competences for Seniors» (Erasmus+), το οποίο διοργανώθηκε από τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης, με τη συνεργασία του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, κύριο θέμα του οποίου είναι η βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων ατόμων ηλικίας 55+, μέσω της εκπαίδευσής τους στις νέες τεχνολογίες (χρήση internet, email, μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.), 20 μέλη του ΚΑΠΗ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, εισήχθησαν στον «κόσμο» της ψηφιακής εποχής ή βελτίωσαν τις ήδη υφιστάμενες ψηφιακές τους γνώσεις.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους εταίρους του προγράμματος, τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί σημαντική αύξηση των ατόμων ηλικίας 55+ στις χώρες της ΕΕ, οι οποίοι/ες διεπιδρούν με αποτελεσματικό τρόπο μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών. Στην ΕΕ-28 περίπου το 45% των ατόμων τρίτης ηλικίας χρησιμοποιούν το internet τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ αισιόδοξα είναι και τα στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας, όπου από το 2012 έως σήμερα σημειώνεται αύξηση των ατόμων τρίτης ηλικίας που είναι πλέον εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες.

Τα εργαστήρια εκμάθησης νέων τεχνολογιών, τα οποία υλοποιήθηκαν από εκπαιδευμένους εθελοντές - μέλη του ΔΣ της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης, τον αντιπρόεδρο κ. Ανδρέα Παγώνη και την κ. Έλενα Παπαγούνα, πραγματοποιήθηκαν στο ΚΑΠΗ Ερμούπολης από τέλη Ιανουαρίου έως και αρχές Απριλίου 2019.

Κατά τη συνάντηση εργασίας της Τρίτης 2/4/2019, εταίροι του ευρωπαϊκού προγράμματος από την Τουρκία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα, παρουσίασαν στα συμμετέχοντα στα εκπαιδευτικά εργαστήρια μέλη του ΚΑΠΗ, τη φιλοσοφία και τους στόχους του προγράμματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε επίσης, με τον ίδιον τρόπο, σε Βουλγαρία, Κροατία, Λιθουανία, Ρουμανία και Τουρκία. Στους/στις εκπαιδευόμενους/ες απονεμήθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, που έχουν στόχο την επιμόρφωση των μελών του ΚΑΠΗ. Φέτος, έχουν υλοποιηθεί, επίσης, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την άνοια, την κατάθλιψη, τη γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό ενώ, διεξάγονται σε τακτική βάση εργαστήρια χορού, τραγουδιού, γυμναστικής, ζωγραφικής και διαγενεακής συνεργασίας, μέσω της διεπίδρασης ηλικιωμένων με παιδιά δημοτικού σχολείων.

basic2

Go to top