ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΥΡΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΑΒ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018, μεταξύ του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργου Μαραγκού και του Αντιπρύτανη ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Διευθυντή Έδρας UNESCO κ. Δημητρίου Εμμανουλούδη, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργου Δούναβη, στο πλαίσιο της διεξαγωγής των προκαταρκτικών διαπιστώσεων για την υποψηφιότητα της Σύρου προς ένταξη στις περιοχές ενδιαφέροντος ΜΑΒ (Man And Biosphere) της UNESCΟ, του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού προγράμματος στον πλανήτη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO.

Ο κ. Εμμανουλούδης, διαπιστώνοντας την πλήρη ετοιμότητα της Σύρου για την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας, υποστήριξε ότι το νησί μας μπορεί να αποτελέσει δικαιολογημένα μια εκ των περιοχών ενδιαφέροντος, διότι συνδυάζει αρμονικά την ανθρωπογενή δραστηριότητα (αρχιτεκτονική, αρχαιολογία, πολιτισμός και τέχνες, θρησκεία) με το φυσικό κάλλος (Γεωπάρκο Απάνω Μεριάς, κρινάκι Ποσειδωνίας και ενδημικά είδη φυτών-θάμνων, γεωλογία και πανίδα). Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι, στην ελληνική επικράτεια, οι μόνες περιοχές ΜΑΒ είναι οι κορυφές του Ολύμπου και το Φαράγγι Σαμαριάς.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Καθηγητής παρευρέθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Αυγούστου 2018, όπου παρουσίασε τα οφέλη ένταξης μιας περιοχής στον κατάλογο ΜΑΒ της UNESCO και παράλληλα ενημέρωσε για τις σχετικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Σύρο. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης για τη διαχείριση υδάτων, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, η Σύρος θα αποτελέσει τόπο εκπαιδευτικού ταξιδιού για 30 φοιτητές τον Μάιο του 2019, αλλά και για κάθε χρονιά εφ' εξής, χάρη στο ξηροθερμικό χαρακτήρα της, ενώ τον Οκτώβριο του 2019 πρόκειται να διοργανωθεί στο νησί μας το Α' Παγκόσμιο Συνέδριο Εδρών UNESCO, με καλεσμένους 200 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, γεγονός που θα προβάλλει τη Σύρο παγκοσμίως μέσω διεθνών τηλεοπτικών δικτύων.

Επομένως η ένταξη της Σύρου στις περιοχές ενδιαφέροντος ΜΑΒ της UNESCΟ, αναμένεται να της προσδώσει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα εξασφαλίσει την τουριστική προβολή της σε παγκόσμιο επίπεδο, τη χρηματοδότηση έργων και παρεμβάσεων από διεθνή κεφάλαια, τη συμμετοχή της σε διεθνή δίκτυα πολιτισμού και εκπαίδευσης, καθώς και τη διαρκή επιστημονική υποστήριξή της από τις έδρες UNESCO ανά τον κόσμο.

Go to top