Τεχνική Σύσκεψη στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης αναφορικά με το Πανεπιστήμιο ΑΙΓΑΙΟΥ

FullSizeRender1

Διευρυμένη τεχνική σύσκεψη με συγκεκριμένη θεματολογία πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνέχεια της πρόσκλησης του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Γ. Μαραγκού, με αντικείμενο την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Πανεπιστημιακού Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου γενικότερα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Βουλευτής κ. Αντ. Συρίγος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ιω. Ρούσσος, οι εκπρόσωποι του ΤΜΣΠΣ Παν/μίου Αιγαίου Επίκουροι Καθηγητές κ.κ. Σπ. Βοσινάκης και Π. Κουτσαμπάσης, οι εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΜΣΠΣ κα Χρ. Κοσμά και κ. Χρ. Κουλαφτάκης, ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. του ΤΜΣΠΣ του Παν/μίου Αιγαίου κα Θ. Χαμαϊδή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης κ. Γ. Δούναβης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φρ. Βακόνδιος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Αν. Γιαλόγλου και Ν. Καϊλής, η δημοτική σύμβουλος κα Μ. Καζαντζάκη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου κ. Ν. Παγίδας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών κα Αρ. Χαραλαμπίδη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κ. Ευ. Αλεξανδρίδης, ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων ΝΑΤ κ. Γ. Μηλιός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών του Ιστορικού Κέντρου Ερμούπολης ΕΡΜΗΣκ. Αντ. Φρέρης και υπηρεσιακά στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας.

Στην αναφερόμενη πολύωρη τεχνική σύσκεψη, η οποία είχε χαρακτήρα προετοιμασίας, ενημέρωσης και λήψης αποφάσεων, εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του Πρύτανη του Παν/μίου Αιγαίου κ. Στ. Γκρίτζαλη στη Σύρο, παρουσιάστηκε με αναλυτικό τρόπο (ταυτότητα, περιγραφή, τεχνικά χαρακτηριστικά) το σύνολο των δημοτικών ακινήτων που μέχρι σήμερα έχει ήδη παραχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προς το Παν/μιο Αιγαίου, καθώς και ακινήτων, τα οποία προτίθεται να παραχωρήσει άμεσα για την κάλυψη λειτουργικών και εκπαιδευτικών αναγκών, όπως το δημοτικό πλέον ακίνητο, μετά την ψήφιση του Ν. 4484/2017, επί του συγκροτήματος των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου (ακίνητα του πρ. Elysee), εμβαδού 250 τ.μ., καθώς και άλλων ακινήτων επί του ιδίου συγκροτήματος, τα οποία ομοίως προτίθεται να διεκδικήσει ο Δήμος από το Ελληνικό Δημόσιο, του ισόγειου δημοτικού ακινήτου επί του κτιρίου του Βιομηχανικού Μουσείου, εμβαδού 800 τ.μ., και των κτιρίων του συγκροτήματος δημοτικών ακινήτων «Κορνηλάκη», τα οποία γειτνιάζουν με το προαναφερόμενο ακίνητο και για τα οποία ήδη οι σχετικές μελέτες και οι φάκελοι έχουν σταλεί για έλεγχο προς την Τεχνική Υπηρεσία του Παν/μίου Αιγαίου.

Στη σύσκεψη αναγνώστηκε επιστολή του απόντος από τη σύσκεψη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, και έγγραφο, που απέστειλε ο Πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ κ. Φ. Αζαριάδης, με βάση το οποίο παρουσίασε με πολύ αναλυτικό τρόπο τις σημερινές στεγαστικές ανάγκες του Τμήματος (χρήσεις, εμβαδά, δυναμικότητα χώρων), προκειμένου η διοικητική, εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Τμήματος να πραγματοποιείται με απρόσκοπτο τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όλοι ανεξαιρέτως οι παριστάμενοι εξέφρασαν τη στήριξη και την αποφασιστικότητά τους, εκπροσωπώντας την τοπική κοινωνία της Σύρου, να συνταχθούν πλήρως με κάθε πρωτοβουλία περαιτέρω ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της πανεπιστημιακής κοινότητας στο νησί μας.

Ιδιαίτερα, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Συρίγος πραγματοποίησε ενδελεχή ενημέρωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες και ενέργειες δικαίωσης της Σύρου, σύμφωνα με τον Ν. 4484/2017, τον οποίο ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, βάσει του οποίου η Σύγκλητος θα έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα, όπως ακριβώς προτάσσει και ο σεβασμός στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, για την επιλογή της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής.

Ο κ. Δήμαρχος, στην τοποθέτησή του, εξέφρασε την απροσχημάτιστη και διαπιστωμένη βούληση του Δήμου για την αποτελεσματική κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του ΤΜΣΠΣ, με πράξεις και όχι λόγια, αναγνωρίζοντας ότι την απόλυτη πρωτοβουλία για την επιλογή των προτεινόμενων δημοτικών ακινήτων θα έχει το ίδιο το Παν/μιο Αιγαίου και η Τεχνική Υπηρεσία του.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις όλων των υπολοίπων, με απόλυτη σύμπλευση στο γεγονός ότι οι όποιες πρωτοβουλίες του Δήμου, ως καθ’ ύλην και κατ’ ουσίαν αρμόδιος για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα τοπικής εμβέλειας, θα πρέπει να έχουν βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καλύπτοντας τις διαπιστωμένες και σημαντικές ανάγκες του ΤΜΣΠΣ και από σήμερα, αύριο, αλλά και στο μέλλον, με τη μακροπρόθεσμη προοπτική δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Παν/μιακού συγκροτήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει τα ακίνητα του Βιομηχανικού Μουσείου, τα ακίνητα «Κορνηλάκη», αλλά και τμήμα του Στρατοπέδου, το οποίο θα γειτνιάζει με τις αναφερόμενες κτιριακές υποδομές, ενώ η προοπτική δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου συνεδριακού κέντρου, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη κατασκευή ξενοδοχειακής υποδομής στον χώρο του Στρατοπέδου, μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες αναπτυξιακές ωφέλειες και συνέργειες, επ’ ωφελεία τόσο του Παν/μίου όσο και της τοπικής μας κοινωνίας.

Τέλος, συζητήθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης εξωραϊσμού, συντήρησης και αποκατάστασης των συγκεκριμένων υποδομών, καθώς και η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού από εθνικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία.  

FullSizeRender

Go to top