Άρθρα

Γραφείο Tύπου

Έκθεση ζωγραφικής Κυριακής Κυδωνοπούλου

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος Πολιτισμός 2019», πραγματοποιείται η έκθεση ζωγραφικής της Κυριακής Κυδωνοπούλου «Ταξιδεύοντας», από τις 26 έως τις 30 Ιουλίου 2019, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Σύρου.

Ταξιδεύοντας...μέσα στα χρόνια, μέσα στις μνήμες, από τόπο σε τόπο, σ' ένα ταξίδι που αλλάζει χρώματα ανάμεσα στο φως και το όνειρο.

Η έκθεση παρουσιάζει έργα από ανακυκλώσιμα υλικά, χρηστικά αντικείμενα και πρώτη ύλη που έχει χάσει την χρηστικότητά της και είναι κάπου κοντά στο ''τέλος'' της. Τα αντικείμενα μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις αλλάζουν μορφή, αποκτούν νέα υπόσταση και μια νέα θέση στην καθημερινότητά μας.

Μέρος των έργων αποτυπώνουν εικόνες που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη ''ταξιδεύοντας'' από τη Θεσσαλονίκη στη Σύρο που αποτελούσε πάντα μια πηγή έμπνευσης και έναν αγαπημένο προορισμό. Μέσα από τη συλλογή των έργων ξεχωρίζει κανείς σκηνικά από την καθημερινή ζωή, εικόνες διακοπών αλλά και εικόνες από κόσμους φανταστικούς με μια διάθεση να συνδυαστεί το παραδοσιακό με το φανταστικό, το παλιό με το καινούργιο. Σε μία διαρκή προσπάθεια να μείνουν ζωντανές οι μνήμες από τα ταξίδια, μέσα από εικόνες που αντανακλούν συναισθήματα και αφήνουν μια ανάμνηση.

Εγκαίνια: Παρασκευή 26/07, 20:00

Ώρες Λειτουργίας: 11:00-13:30 και 19:00-23:00

Έκθεση Φωτογραφίας Νάντιας Κουλούρα

 08A9482b

       Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος Πολιτισμός 2019», η Νάντια Κουλουρά πραγματοποιεί Έκθεση Φωτογραφίας «Αψηφώντας τη Βαρύτητα», από τις 25 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου 2019, στην Αίθουσα Εμμ. Ροΐδη.

«Σώματα που αιωρούνται και κινούνται πέρα από τους συνήθεις κανόνες.Όταν είμαστε σε ισορροπία και αρμονία με τη Φύση, κατακτούμε και την εσωτερική μας ισορροπία.Όταν η Ύπαρξη είναι σε σύνδεση και αρμονία με τη Φύση, μαγικές εικόνες αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια μας.Αθλητές-χορευτές με πειθαρχία και συνέπεια ασκούνται καθημερινά πολλές ώρες σε ασκήσεις-θέσεις ισορροπίας και δύναμης.Παρακολουθώντας τους να ασκούνται, τα συναισθήματα ανάτασης, ευφορίας και θαυμασμού είναι έντονα.Ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει αυτή την αιθέρια και συνάμα δυναμική συνάντηση: οι αθλητές-χορευτές, μέσα σε φυσικά τοπία, σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον.Η αίσθηση που μένει είναι η επίμονη εργασία και η προσήλωση στην τελειοποίηση της κάθε κίνησης, που δίνει αυτό το αέρινο αποτέλεσμα. Αυτές τις μαγικές εικόνες που είδα, θέλησα να μοιραστώ μαζί σας.»

Οι φωτογραφίσεις έγιναν σε συνεργασία με τον Άγγελο Ανδριώτη, ιδρυτή και master trainer της International Calisthenics Academy, και τους αθλητές Άγγελο Τριανταφύλλου, Λυδία Κόλλια και Ισμήνη Μαρία Ανεμογιάννη.

Εγκαίνια: Πέμπτη 25/07, 20:00

Ώρες Λειτουργίας: 11:00-14:00 & 18:00-21:00

Έκθεση Τέχνης Βένιας Δημητρακοπούλου

      dimitrakopoulou 2019 2 2  dimitrakopoulou 2019 1  dimitrakopoulou 2019 3

     Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος Πολιτισμός 2019», πραγματοποιείται η Έκθεση Τέχνης της Βένιας Δημητρακοπούλου «ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΜΕΛΛΟΝ (Ύλη, Λόγος, Ήχος)», με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντωνίου Ε. Κομνηνού, από τις 20 Ιουλίου έως την 1 Σεπτεμβρίου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Hφαιστειακή πέτρα, ορείχαλκος, πηλός, μάρμαρο, μέταλλο και φως, κινεζικό χειροποίητο χαρτί και ήχος είναι οι πρώτες ύλες, με τις οποίες η Βένια Δημητρακοπούλου πλάθει τον εικαστικό της κόσμο. Έναν κόσμο που έχει ως πρωταγωνιστές του την Ύλη, τον Λόγο και τον Ήχο και τον οποίο εξερευνά με αρχαιολογική διάθεση για να εντοπίσει τις ρίζες του. Η «ανασκαφή» της φέρνει στο φως έναν διάλογο μεταξύ ευθραυστότητας και σταθερότητας, εφήμερου και αιώνιου και τελικά τις «ρίζες» ενός Αρχέγονου Μέλλοντος.

Με αφορμή την ομότιτλη επιτυχημένη τριλογία εκθέσεων στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο (16 Νοεμβρίου 2018 έως 3 Φεβρουαρίου 2019), στο Ίδρυμα Sandretto Re Rebaudengo στο Τορίνο (21 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2019) και στο Museo Sartorio και στο Castello di San Giusto στη Τεργέστη (12 Απριλίου έως 14 Ιουνίου 2019) η Βένια Δημητρακοπούλου παρουσιάζει στη Σύρο μια σύνοψη των τριών αυτών εκθέσεων, η οποία αποτελεί και μια συμπυκνωμένη παρουσίαση ενός πολύ σημαντικού κεφαλαίου της δουλειάς της.

Γνωστή κυρίως από τους εμβληματικούς Προμαχώνες της που κοσμούν τον αύλειο χώρο του μεγαλύτερου και πλουσιότερου μουσείου της Ελλάδας, του Εθνικού Αρχαιολογικού, επί της οδού Πατησίων, η Βένια Δημητρακοπούλου επιλέγει να παρουσιάσει μια ακόμη πτυχή της εικαστικής της προσωπικότητας σε μια διαφορετική κλίμακα. Γι’ αυτό και εκθέτει προσωπικές σκέψεις, όνειρα, επιθυμίες και μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την κρίση και τη συγκίνησαν καταγεγραμμένες στο χαρτί, ήρωες της ελληνικής αλλά και της προσωπικής της μυθολογίας στην πέτρα μαζί ήχους που δοκιμάζουν να υποκαταστήσουν την ύλη προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να «ξεφυλλίσουν» με τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής ως ενιαίο σύνολο τα ξεχωριστά κεφάλαια της εικαστικής της πορείας.

Εγκαίνια: Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 και ώρα 20:30  

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 10:30-13:00 & 18:00-22:00 (Δευτέρα κλειστά)

Eye’s Walk Digital Festival

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος Πολιτισμός 2019», πραγματοποιείται το EyesWalkDigitalFestival, από τις 26 έως τις 31 Ιουλίου 2019.

«EROS»

ΑφιέρωμασταΛαζαρέτα

Η σύγχρονη κοινωνία καθορίζεται κυρίως από την άρνηση, τη σύγκρουση, τις διαφορές. Η δική μας στάση είναι καταφατική, δημιουργική. Ο ερωτικός λόγος είναι ζωοδότης.

Ερμούπολη, Άνω Σύρος, Λαζαρέτα. Ανακαλύπτουμε και ξαναερωτευόμαστε τα Λαζαρέτα με VideoInstallationArt, Danceperformance, σεμινάρια στιχουργικής, δημιουργικής γραφής, επιστολογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, ντοκιμαντέρ, Slampoetry. Μια υπέροχη συνεργασία του EyesWalkDigitalFestival με το Μικρό Πολυτεχνείο.

ToEyesWalkDigitalfestival με τον Έρωτα, το Λόγο, την performance και τoVideoArtInstallation συνδέει βαθιά & αμετάκλητα τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά των Λαζαρέτων με την κοινωνία και τους επισκέπτες της Σύρου.

Fb:https://www.facebook.com/eyeswalk/

Instagram: eyeswalk_festival

Twitter: @eyeswalkfest

www.eyeswalk.gr

Πρόγραμμα

26/07

Πινακοθήκη Κυκλάδων

Σεμινάριο Στιχουργικής

18.30-20.30

Θεατρική παράσταση «Αλάσκα»

Ομάδα LoremIpsum

21.30-22.30

27/07

Αίθουσα Γιάννη Ρίτσου

Σεμινάριο «ΤΑ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ»

10:30 – 13:30

Παρουσίαση Διατριβής «Το ΛΑΖΑΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ»

Θράσσος Καμινάκης

21:30 – 22:30

Πινακοθήκη Κυκλάδων

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής

19.30-21.00

Θεατρική παράσταση «Αλάσκα»

Ομάδα LoremIpsum

22.30-23.30

28/07

Αίθουσα Γιάννη Ρίτσου

Σεμινάριο «ΤΑ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ»

10:30 – 13:30

Παρουσίαση του τεύχους του Περιοδικού Συριανά Γράμματα αφιερωμένο στα ΛΑΖΑΡΕΤΑ

21:30 – 22:30

Πινακοθήκη Κυκλάδων

Σεμινάριο Επιστολογραφίας

19.30-21.00

Θεατρική παράσταση «Αλάσκα»

Ομάδα LoremIpsum

21.30-22.30

29/07

Αίθουσα Γιάννη Ρίτσου

Σεμινάριο «ΤΑ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ»

10:30 – 13:30

Προβολή Ντοκιμαντέρ « ΛΑΖΑΡΕΤΑ ΕΝΑ ΚΤΗΡΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ»

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Σύρου

22:00 – 23:00

Πινακοθήκη Κυκλάδων

Σεμινάριο Επιστολογραφίας

19.30-21.00

30/07

Αίθουσα Γιάννη Ρίτσου

Σεμινάριο «ΤΑ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ»

10:30 – 13:30

Άνω Σύρος [Μονή Καπουτσίνων]

Performance/Παρουσίαση/SlamPoetry

«Οι Επιστολές των Αζήτητων Νεκρών του Νοσοκομείου Σωτηρία και ο Ερωτικός λόγος»

Φώτης Βλαστός

Συγγραφέας /Γιατρός

Πρόεδρος της Επιτροπής για το «Μουσείο Σωτηρία»

20.30-22.00

31/07

«EROS”

Video Art Installation, διεθνείς video artists, Dance, Performers

Λαζαρέτα [είσοδος από τη μαρίνα]

Έναρξη 9.15 μ.μ [Θα υπάρξουν πολλαπλές ενάρξεις μέχρι τις 1 τα ξημερώματα].

26ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης

Guitar-Festival-19

      Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος Πολιτισμός 2019», πραγματοποιείται το 26ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου 2019.

Δημιουργική συνεύρεση μουσικών καθηγητών και σπουδαστών στο Φεστιβάλ Κιθάρας της Σύρου. Κορυφαίοι μουσικοί και παιδαγωγοί, πλούσιο πρόγραμμα με βραδινές συναυλίες, θέσπιση μίνι συναυλιών με τίτλο «Μουσικά λουκουμάκια», διεθνής διαγωνισμός «Κιθαριστικοί Αγώνες», Master Class, Σεμινάρια για αρχάριους σπουδαστές, κιθαριστική ορχήστρα από συμμετέχοντες μουσικούς.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Άγγελος Νικολόπουλος, ο οποίος με τη συνέπειά του έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα από τα παλαιότερα Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται με απόλυτη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια στο νησί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


22/07
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα – Η ποίηση της επανάστασης

Αγγελική Κοκκίνη (φωνή), Πάνος Δραμυτινός (Κιθάρα)
Πρωτότυπα τραγούδια αλλά και μουσική σε ποίηση του Λόρκα.

Αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου

Hermoupolis City Hall

Ώρα έναρξης: 20.30

23/07

«Από την Ισπανία στο νέο κόσμο»

Α΄Μέρος : "Duo Capriccioso"
Κλεοπάτρα Κυρτάτα - φλάουτο, Αθανασία Νικολακοπούλου – κιθάρα
Β΄Μέρος : Adnan Ahmedic (Βοσνία - Ερζεγοβίνη), ρεσιτάλ κιθάρας.

Πινακοθήκη των Κυκλάδων

Cyclades Art Gallery

Ώρα έναρξης: 20.30

24/07
So many colors of one man band

Peter Gerendas (Ουγγαρία) Ροκ μπαλάντες απ’ όλο τον κόσμο, παραδοσιακά τραγούδια και πρωτότυπες συνθέσεις για φωνή και κιθάρα.
Πιάτσα Άνω Σύρου

Ano Syros Piazza

Ώρα έναρξης: 20.30

25/07
Guitarra Mediterranea

Μιχάλης Σουρβίνος , ρεσιτάλ κιθάρας

Πινακοθήκη των Κυκλάδων

Cyclades Art Gallery

Ώρα έναρξης: 20.30

26/07

«Κιθαριστικό Πανόραμα»

Τελετή λήξης του φεστιβάλ κιθάρας με όλους τους σολίστ και τους νικητές των «Κιθαριστικών Αγώνων». Την ορχήστρα από κιθάρες διευθύνει ο Άγγελος Νικολόπουλος.

Ησυχαστήριο Αδελφών του Ελέους

Sisters of Mercy retirement home

Ώρα έναρξης: 20.30

Όλες οι συναυλίες του φεστιβάλ κιθάρας είναι με ελεύθερη είσοδο.

Go to top